Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΧΘΕΣ H ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑ ΓΚΡΕΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ


Η Πριγκήπισσα Γκρέης γεννήθηκε ως Γκρέης Πατρίτσια Κέλλυ στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα 6 χρόνια που διήρκεσε η καριέρα της στο Χόλλυγουντ γύρισε μόνο 11 ταινίες αλλά το όνομα της έγινε ταυτόσημο με την αρισοτκρατική χάρη και το σικα΄το ντύσιμο. Έγινε διάσημη στο πλευρό του Γκάρυ Κούπερ στην ταινία "Το τραίνο θα σφυρίξει τρείς φορές" του Φρεντ Τσίνερμαν και κέρδισε Όσκαρ για την "Χωριατοπούλα" του Τζώρτζ Σήτον. Έχει συνεργασθεί τρείς φορές με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ στον "Σιωπηλό Μάρτυρα (1954)', το "Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως" (1956) και το "Κυνήγι του Κλέφτη" (1955) Η τελευταία της ταινία ήταν η "Υψηλή Κοινωνία" του 1956 όπου ο Μπίγκ Κρόσμπυ και ο Φρανκ Σινάτρα ανταγωνιζόταν για την καρδιά της. 

Το1955 στην διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών έκανε μια φωτογράφηση για λογαριασμό του διάσημου περιοδικού "Παρίς Μάτς" που έγινε στα ανάκτορα του Μονακό. Εκεί ήταν που γνωρίσθηκε με την Αυτού Γαλήνια Υψηλότητα Πρίγκηπα Ρενιέ τον Γ!, ο οποιός ανήκει στον Βσιλικό Οίκο των Γκαριμάλντι που κυβερνά το Μονακό από την εποχή του Μεσαίωνα. Παντρεύτηκαν στις 18 Απριλίου 1956 και γέννησε τρία παιδιά: την Καρολίνα, Πριγκήπισσα του Ανόβερου, τον Κλήρονομικό Πρίγκηπα Αλβέρτο και την Στεφανί, Πριγκήπισσα του Μονακό. Με τον γάμο της παράτησε την καρριέρα της ως ηθοποιός και απαγορεύτηκε η προβολή των ταινιών της. Για να μην στερηθεί ενδιαφερόντων ίδρυσε το Ίδρυμα Τεχνών "Πριγκήπισσα Γκρέης" και έγινε μέντορας των Τεχνών στο πριγκηπάτο του Μονακό.  Υπήρξε διευθύντρια του Ερυθρού Σταυρού της χώρας της και λόγω των δεσμών της με το Χόλλυγουντ μπορούσε να φέρνει μεγάλα ονόματα, όπως ο Φρανκ Σινάτρα και ο Κάρυ Γκράντ στο ετήσιο χορό του ιδρύματος για τα ορφανά. Επίσης υπήρξε επίσημο μέλος του οργανισμού "Λα Λάτσε" (Το Γάλα) που προωθούσε τον θηλασμό του μητρικού γάλατος. 

 Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1982, ενώ επέστρεφε οδικώς μαζί με τη μικρή της κόρη της Στεφανί, από το εξοχικό τους στην επαρχία, η πριγκίπισσα Γκρέις είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της και να ρίξει το αυτοκίνητο στο γκρεμό. Το σώμα της ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο αλλά είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα κι είχε πέσει σε κώμα. Μεταφέθηκε στο νοσοκομείο του Μονακό όπου της διαγνώστηκε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Η οικογένεια της αποσυνέδεσε το μηχανισμό που την κρατούσε στη ζωή. Η κόρη της Στεφανί είχε υποστεί σοβαρό κάταγμα στην αυχενική μοίρα και αναγκάστηκε να φορέσει κολάρο . 

Η κηδεία της έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μονακό. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία της ήταν οι πρώην συμπρωταγωνιστές της Τζέιμς Στιούαρτ και Κάρι Γκραντ. Ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν από την τηλεόραση 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο πρίγκηπας Ρενιέ που δεν ξαναπαντρεύτηκε κηδεύτηκε στο πλευρό της μετά το θάνατό του το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.