Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ "26ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟΥ"


Προβάλλεται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του 26 Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που ξεκινάει αύριο, η κλασσική "Ηλέκτρα" (1962) του Μιχάλη Κακογιάνη.

 Η ταινία, μία από τις πιο διάσημες της "Φίνος Φιλμ", είναι κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευρυπίδη . Πρωταγωνιστούν οι Ειρήνη Παππά στον ομώνυμο ρόλο που την έκανε διάσημη, ο Γιάννης Φέρτης στον ρόλο του Ορέστη, η Αλέκα Κατσέλη στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας και ο Μάνος Κατράκης στον ρόλο του παιδαγωγού. Την μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης χρησιμοποιώντας παραδοσιακά όργανα’. Σύνοψη Ο Αγαμέμνων επιστρέφει θριαμβευτής από τον πόλεμο της Τροίας, αλλά δολοφονείται από την άπιστη και δόλια γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, Αίγισθο. Ο γιος του, Ορέστης, φυγαδεύεται από τον παιδαγωγό του, αλλά η κόρη του, Ηλέκτρα, παραμένει στις Μυκήνες και βλέπει τον Αίγισθο να παντρεύεται τη μητέρα της. Με τον καιρό φουντώνει μέσα της το μίσος και ζητά εκδίκηση. Όταν επιστρέφει ο αδελφός της, Ορέστης, σχεδιάζουν μαζί τη δολοφονία του Αίγισθου, και αφού ο Ορέστης τον σκοτώσει, η Ηλέκτρα του υπενθυμίζει ότι πρέπει να τιμωρηθεί και η μητέρα τους. 

Η “Ηλέκτρα” του Μιχάλη Κακογιάννη, έχει χαρακτηριστεί ως η πιο άρτια και υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Καννών. Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Οι κριτικές της ταινίας υπήρξαν ενθουσιώδεις και με θετικά σχόλια αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο έργο του Κακογιάννη οι «New York Times», που θεωρούν την «Ηλέκτρα» «εκθαμβωτική εκμετάλλευση του κινηματογραφικού μέσου που μετουσιώνει το χρυσάφι της προφορικής ποίησης σε μια άλλη μορφή τέχνης». Για τη «Le Monde» το συνολικό έργο «ήταν ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, μια ταινία συγκλονιστική, που βγάζει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του» 

 * Η ταινία προβάλλεται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 22:15 στην Ταινιοθήκη 2 (Ιερά Οδός 46 & μ. Αλεξάνδρου) και με γαλλικούς υπότιτλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.