Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΡΙ ΝΤΕ ΒΕΡΓΙΕ, ΚΟΜΗΣ ΤΟΥ ΡΟΣΖΑΚΕΛΕΝ, ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΒΑΝΔΕΑΣ


"Αν προχωρήσω ακολουθήστε με, αν υποχωρήσω σκοτώστε με, αν πεθάνω εκδικηθείτε με

 Από όλους τους στρατηγούς της Μοναρχικής και Καθολικής Μεγάλης Στρατιάς της Εξέγερσης της Βανδέας (1793-1796), ο Ανρί Κόμης του Ροσζακελέν (εδώ σε πίνακα του Γκερίν με το Σύμβολο της Ιερής Καρδιάς του Ιησού στο πέτο του) ξεχώριζε για την αριστοκρατική του καταγωγή, την νεανική του ομορφιά, τον ζήλο του και την εξαιρετική του τόλμη. Εύκολα θα γινόταν λοιπόν η μεγάλη διασημότητα του κινήματος αγροτών και αριστοκρατών που αντιστεκόταν στον αντικληρικαλισμό και πρωτομπολσεβικισμό της Γαλλικής Επαναστάσεως. Γεννημένος στις 30 Αυγούστου 1772 κοντά στο Σατώ ντε Ντυμπελιέ κοντά στο Σατιλιόν, ο Ροσζακελέν έγινε διάσημος όταν στις 10 Αυγούστου 1792 υπερασπίσθηκε ως αξιωματικός της Συνταγματικής Φρουράς του Βασιλέα Λουδοβίκου ΙΣΤ! το Παλάτι της Τυλεριέ από τον επαναστατικό όχλο. 

Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, προσπάθησε να αποφύγει την γενική επιστράτευση, ένα κόλπο των Ιακωβίνων για να παρουσιάσουν "το Έθνος στα όπλα" Κατέφυγε λοιπόν στα κτήματα του ξεδέλφου του Μαρκήσιου Λουί Μαρί Ζοσέφ Μασκύρ στο Πουατού για να ενωθεί με τις μοναρχικές δυνάμεις. Σύντομα τα δύο ξαδέλφια βρέθηκαν να πολεμούν με τον στρατό του Μωρίς ντε Ελμπέ και του Μαρκησίου του Μονσάμπ. Εκεί ο Ανρί, Κόμης του Ροσζακελέν έδειξε μεγάλη επιδεξιότητα και γενναιότητα στην μάχη εμπνεόντας τους υπόλοιπους. Αυτές του οι ικανότητες μαζί με το γεγονός ότι ήταν γεννημένος ηγέτης, νέος και όμορφος έκανε τους στρατιώτες να τον ακολουθούν παντού. Τότε ήταν που έδωσε την διάσημη διαταγή στους στρατιώτες του: "Αν προχωρήσω ακολουθήστε με, αν υποχωρήσω σκοτώστε με, αν πεθάνω εκδικηθείτε με" Μόνο με λίγες χιλιάδες χωρικούς υπό τις διαταγές του, ο Ροσζακελαίν κατα΄φερε την πρώτη μεγάλη του νίκη επί του Γαλλικού Επαναστατικού Στρατού στις 13 Απριλίου 1793. Από εκί και πέρα 3 Μαϊου επέτυχε νίκη στην Μπρεσουίρ, στις 25 Μαϊου στην Φονταινέ λε Κόμτ και στις 9 Ιουνίου στην Σωμύρ. Ήταν τότε που η Επαναστατική Συνέλευση διέταξε την γενοκτονία των εξεγερμένων της Βανδέας. 

Ο Κόμης του Ροσζακελέν δεν ποτοήθηκε και ενέπνευσε τον Στρατό της Βανδέας να πολεμήσει την στιγμή που ήταν έτοιμοι να τα παρατήσουν όλα και να πάνε να καλλιεργήσουν τα κτήματα τους. Οδήγησε τον στρατό του σε νίκη στο Σατοναί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Όμως χρειάσθηκε να υποχωρήσει στον ποταμό Λείγηρα μετά την΄συντριπτική ήττα στην Σολέ στις 17 Οκτωβρίου 1793. Παρόλη την ήττα, στις 20 Οκτωβρίου ο Ροσζακελέν θα ανακηρυσσόταν αρχιστράτηγος της Καθολικής και Μοναρχικής Μεγάλης Στρατιάς αντικαθιστώντας τον Ελμπέ που είχε στραυματιστεί σοβαρά στην Μάχη της Σολέ. Γρήγορα απέδειξε τις στρατηγικές του ικανότητες. Επιτέθηκε ενάντια στην Γκραβίλ και κατέλαβε την Αβράνς στις 12 Νοεμβρίου.

 Όμως στις 14 Νοεμβρίου νικήθηκε στην Γκανβίλ και αναγκάσθηκε να υποχωρήσει στην Αβράνς για να ξαναδιαβεί τον Λείγηρα. Κυνηγημένος από τις υπεράριθμες δυνάμεις των Φρανσουά Σεβερίν Μαρσώ, Ζαν Μπαπτίστ Κλεμπέ και Ζοσέφ Βέστερμαν ο στρατός του κατασφάχθηκε στο Μάν στις 12 Δεκεμβρίου και στο Σαβεναί στις 23 Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά ο ίδιος ο Ανρί ντε Ροσζακελαίν κατάφερε να γλυτώσει και συνέχισε πετυχημένο αντάρτικο ενάντια στις Επαναστατικές Δυνάμεις μέχρι που σκοτώθηκε στην Νουαλιέ στις 28 Ιανουαρίου 1794. 

 Σήμερα ο Ανρί Κόμης του Ροσζακελαίν θεωρείται το πρότυπο του ρομαντικού μοναρχικού, του ηρωικού ηγέτη και για την διάσημη διαταγή του που ακομα συγκλονίζει και εμπνέει: "Αν προχωρήσω ακολουθήστε με, αν υποχωρήσω εκτελέστε με, αν πεθάνω εκδικηθείτε με"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.