Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ "ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5" Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΝ Α!


Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας των: Δημήτρη Αναστασίου, Εύας Αποστολάτου, Ερμιόνης Αρνίδου, Ειρήνης Βογιατζή, Διονύση Γαβρίλη, Βαγγέλη Θεοδωρίδη, Παναγιώτας Θεοφιλοπούλου, Μάρκου Καμπάνη, Ιωάννας Καφίδα, Σπύρου Κολυβά, Δημήτρη Κρέτση, Έλενας Λακιώτη, Βασίλη Λιαούρη, Αγγελικής Μαλίκη, Νικολάου-Νταμόν Παπαδημητρίου, Κατερίνας Πέτρουλα, Θανάση Ραχούτη, Αντώνη Σμυρνιού, Νίκου Τριανταφύλλου/Δημήτρη Γράνη και Αντώνη Τσακίρη.

 Αφορμή για την έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, υπήρξε μια σειρά από γεγονότα: φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατό του, ο Γεώργιος ο Α΄ υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδος σε μία περίοδο τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν είναι ευρέως γνωστά και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. 

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που 
πραγματοποιείται ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα το ιστορικό αποτύπωμα ενός βασιλιά της Ελλάδος, από σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς. Για την έκθεση αναφέρει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος: “Ο Γεώργιος Α’ προσφέρθηκε, έτσι, ως μία άσκηση πατριδογνωσίας, ιστορικής ερμηνείας, στοχασμού ή σαρκασμού, σάτιρας ή ακαδημαϊσμού. Επιδιώκουμε, η ομαδική αυτή έκθεση να γίνει μία αφορμή επανατοποθέτησής μας πάνω στο ίδιο μας το παρελθόν, με όποια διάθεση επιλέξουμε και με όποια τεχνική εξυπηρετεί αυτή την διαδικασία. Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από ιστορικά πρόσωπα τα οποία έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη και το υποσυνείδητο μέσα από τα αλλεπάλληλα θραύσματα της εικόνας τους, που αναπαράγεται είτε θριαμβικά και συμβολικά, είτε σατιρικά και σκωπτικά. Στη Βρετανία, οι μορφές της Ελισάβετ Α’, της Βικτωρίας, του Τσώρτσιλ, της Θάτσερ, στη Γαλλία της Ζαν ντ’ Αρκ, του Ναπολέοντα, του Ντε Γκωλ, του Μιτεράν, στη Γερμανία του Μπίσμαρκ ή του Χίτλερ, στη Ρωσία του Τσάρου, του Λένιν και του Στάλιν, έχουν περάσει στο λαϊκό υποσυνείδητο και χάρη στο πλήθος και την ποικιλία της αναπαραγωγής τους”.


Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 17:00-21:00 Σάββατο & Κυριακή: 11:00-16:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.